//

Autoverzekering:
welke dekkingen bestaan er?

Nederland kent een verzekeringsplicht voor motorvoertuigen. Een autobezitter is verplicht zijn auto minimaal WA te verzekeren. De WA-verzekering kan uitgebreid worden met een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. Daarnaast bestaan er een aantal aanvullende verzekeringen.

Dekkingen vergelijken

De verschillende dekkingen met bijbehorende premies worden in onze vergelijking overzichtelijk weergegeven. Dat maakt het kiezen van de geschikte dekking gemakkelijker.

Start vergelijking

WA-verzekering

In Nederland is iedere bezitter van een auto verplicht minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten. Een WA-verzekering dekt schade die met het verzekerde motorvoertuig wordt toegebracht aan derden.

Er is dekking voor zowel schade aan zaken als aan personen (letselschade). Medepassagiers kunnen hun letselschade claimen op de WA-verzekering van de aansprakelijke partij. Schade aan de eigen auto valt niet onder de WA-dekking.

Beperkt Casco

De verplichte WA-verzekering kan uitgebreid worden met een Beperkt Casco dekking. Er is dekking voor schade aan de auto wanneer deze ontstaat door o.a. brand, storm, hagel, diefstal, inbraak, ruitschade en aanrijding met loslopend wild.

Volledig Casco

De verplichte WA-verzekering kan ook uitgebreid worden met een Volledig Casco (allrisk) dekking. Dat is de meest complete dekking voor schade aan de verzekerde auto. Deze verzekering dekt autoschade als deze ontstaat door bijvoorbeeld botsen, slippen, van de weg of te water raken. De dekking geldt ook als de schade door de bestuurder zelf wordt veroorzaakt.

Welke dekking kiezen?

De dagwaarde van een auto daalt elk jaar en daarmee daalt ook de maximale schadevergoeding die een verzekering uitkeert. Hierdoor wordt de premie in verhouding tot de dagwaarde steeds hoger. Op een gegeven moment is het daarom niet meer gunstig een auto uitgebreid verzekerd te houden.

Richtlijnen:

Soms zijn er goede redenen om af te wijken van de richtlijnen en een oudere auto toch Volledig Casco te verzekeren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een auto onmisbaar is en er onvoldoende financiële middelen voorhanden zijn om bij totaalschade een vervangende auto aan te schaffen.

Aanvullende verzekering voor inzittenden

Een verzekering voor inzittenden vergoedt schade die een bestuurder oploopt als gevolg van een auto ongeval. Er zijn 2 soorten: de ongevallenverzekering voor inzittenden, die een verzekerd bedrag uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit, en de schadeverzekering voor inzittenden, die de werkelijke schade vergoedt. Beide verzekeringen keren uit ongeacht wie de schade veroorzaakt heeft.

Rechtsbijstand verzekering

Deelnemen aan het verkeer vergroot de kans dat juridische bijstand nodig is. Wanneer schade is veroorzaakt door een aansprakelijke wederpartij kan de rechtsbijstandverzekering worden ingeschakeld. De juridisch specialisten van de verzekeraar gaan de schade op de tegenpartij verhalen. De kosten voor deskundigen zoals experts, advocaten en gerechtskosten zijn ook gedekt.

No-claimgarantie

No-claimgarantie ofwel No-claimbescherming zorgt ervoor dat na een schade de no-claimkorting niet wordt aangepast. Een schade is wel van invloed op het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Zo kan een hoge korting worden behouden met weinig schadevrije jaren.

Let op! Bij overstap naar een andere verzekeraar vervalt de no-claimbescherming. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de hoogte van de no-claimkorting. Met weinig schadevrije jaren is de premie veel hoger.

Pechhulp

Een pechhulp verzekering dekt hulp langs de weg in geval van een mechanische storing oftewel “pech onderweg”. Een medewerker van de wegenwacht komt langs en probeert ter plekke het probleem op te lossen. Lukt dat niet? Dan wordt de auto afgesleept en worden de inzittenden naar huis gebracht.

Vergelijk alle autoverzekeraars tegelijk

Vul uw kenteken in om te beginnen

kenteken Uw gegevens zijn veilig