//

Het aantal schadevrije jaren is van grote invloed op de premie van je autoverzekering. Voor ieder schadevrij jaar stijg je 1 trede op de kortingsladder. Dus hoe langer je schadevrij verzekerd bent, hoe meer no-claim korting je krijgt. In dit artikel leggen we uit wat schadevrije jaren zijn en hoe je ze opbouwt.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Zodra je een auto hebt verzekerd, start je met opbouwen van schadevrije jaren. Ieder verzekeringsjaar dat je schadevrij rijdt, bouw je 1 jaar op.

Schadevrije jaren verliezen door schade

Als je in enig verzekeringsjaar een schuldschade moet claimen, kost dat 5 schadevrije jaren. Wanneer je op dat moment nog minder dan 5 jaar had opgebouwd, kom je in de min terecht.

Voorbeeld: stond je voor de schade op +3 jaar schadevrij, dan val je terug naar -2 (min twee) schadevrije jaren.

 “Met negatieve schadevrije jaren kun je moeilijk overstappen naar een andere verzekeraar.”

Roy-data

Roy-data is een centrale databank die verzekeraars gebruiken om schadevrije jaren te administreren. Dat werkt als volgt: Zodra een autoverzekering is beëindigd, zet de verzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data.

Zodra een nieuwe autoverzekering wordt afgesloten, zal de verzekeraar Roy-data raadplegen en de schadevrije jaren in gebruik nemen. Op die manier worden schadevrije jaren overgedragen van de ene naar de andere verzekeraar.

 Geldigheid schadevrije jaren

De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 3 jaar. De termijn geldt vanaf de datum dat de schadevrije jaren in Roy-data zijn gezet. Heb je schadevrije jaren die 4 of 5 jaar oud zijn? Probeer dan met de verzekeraar te overleggen. Mogelijk kan er toch iets geregeld worden.

Misverstanden omtrent schadevrije jaren:

Schadevrije jaren per polis

Het aantal schadevrije jaren bouw je op per polis en verlies je per polis. Dus als je meerdere autoverzekeringen hebt, en je moet een schuldschade claimen , val je op een polis terug.

Aantal jaar rijbewijs minus schade

Het aantal jaren rijbewijs zonder schade zijn géén schadevrije jaren. Het is dus NIET correct om te stellen: 20 jaar rijbewijs, 3 schuldschades, dus 17 schadevrije jaren.
Alleen als je verzekerd bent, bouw je schadevrije jaren op. Per schade gaan er 5 jaar af.

Aantal schades

Terugval per schade is 5 jaar. Dus het is NIET correct om te stellen: 10 jaar verzekerd, 2 schuldschades = 8 schadevrije jaren. Waarschijnlijk is het juiste aantal 0 (nul) omdat je per schade 5 jaar verliest.

Autoverzekering afsluiten met schadevrije jaren

Iedere verzekeraar verleent zijn eigen korting op basis van het aantal schadevrije jaren. Daarom zie je dat veel mensen hun autoverzekering vergelijken. Je haalt dan de maximale korting uit je schadevrije jaren.

3.6/10 - (7 stemmen)