//

Foto minister Jeroen Dijsselbloem

Verzekeringen vergelijken Het kabinet biedt geen compensatie voor hogere zorgpremies. Dat liet minister Jeroen Dijsselbloem vanmiddag weten tijdens de Financiële Beschouwingen. Hij zei geen plannen te hebben een stijging van de zorgpremie te compenseren. Alleen de laagste inkomens komen wellicht in aanmerking voor een hogere zorgtoeslag.

DSW

Nadat zorgverzekeraar DSW vorige week als eerste zijn nieuwe premie bekend maakte is er onrust ontstaan. Het kabinet ging in eerste instantie uit van een stijging van 3,5 procent. DSW verhoogt de premie met bijna 10%. De oppositie vreest dat de 4 grote zorgconcerns Achmea, VGZ, CZ en Menzis het voorbeeld van DSW zullen volgen.

Aanwenden reserves voor lagere premies

De minister zegt te hopen dat de andere verzekeringsmaatschappijen met een lagere premies komen dan DSW. Er zijn verzekeraars die meer mogelijkheden hebben hun reserves daarvoor aan te wenden. Echter de minister kan ze daartoe niet verplichten.

Compensatie laagste inkomens middels zorgtoeslag

Indien de stijging van de zorgpremie hoger uitvalt dan verwacht, is het kabinet bereid meer geld uit te trekken voor de zorgtoeslag om de lage inkomens te compenseren.

Zorgtoeslag is een geldelijke bijdrage van de overheid in de zorgkosten. Het bedrag dat je krijgt hangt af van je inkomen. Zorgtoeslag vraag je aan bij De Belastingdienst. Zorgtoeslag is ervoor bedoeld om de basisverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Mensen met een laag of middeninkomen hebben vaak recht op zorgtoeslag. Mensen met een hoog inkomen hebben geen recht op zorgtoeslag.

 

Vergelijk zorgverzekeringen