//

Uitvaartverzekering in natura

Een uitvaartverzekering in natura is een uitvaartverzekering die uitkeert in de vorm van diensten. Daarbij zal de uitvaartverzekeraar een uitvaartonderneming inschakelen die de begrafenis of crematie voor de nabestaanden zal verzorgen op basis van de overeengekomen afspraken.

Welke diensten zijn verzekerd?

Een uitvaartverzekering in natura keert bij overlijden geen geld uit. De verzekering in diensten is meestal opgebouwd uit de basisonderdelen van een uitvaart zoals:

  • inventariseren van de uitvaartwensen;
  • rouwvervoer naar de uitvaartgelegenheid;
  • verzorging en opbaring van de overledene;
  • huur rouwcentrum;
  • overeengekomen aantal koffie, thee, dankbetuigingen en rouwkaarten;
  • soms een extra vrij te besteden bedrag.

De dekking is uiteraard afhankelijk van de specifieke voorwaarden die met de verzekeraar zijn overeengekomen.

Voordelen

Een uitvaartverzekering in natura biedt nabestaanden zekerheid en dienstverlening. Uiteindelijk zullen de nabestaanden beslissen over de invulling van de dienstverlening. Een uitvaartverzekering dekt het risico dat nabestaanden de uitvaartkosten niet kunnen betalen. Een uitvaartverzekering in natura voegt daar de feitelijke uitvaartzorg aan toe.

Bij het afsluiten van een verzekering in diensten maakt de verzekeringnemer belangrijke keuzes. Hierdoor hoeven nabestaanden niet meer over alle aspecten van de uitvaart na te denken.

Nadelen

Bij overlijden schakelt de verzekeraar een uitvaartondernemer in. Er zijn verzekeraars zoals Monuta, Yarden en DELA die zelf de uitvaart verzorgen. Willen de nabestaanden toch liever een andere uitvaartondernemer inschakelen? Dan keert de verzekeraar een geldbedrag uit. Dat bedrag is meestal niet voldoende om de uitvaart te betalen.

Bij een natura uitvaartverzekering bestaat het risico dat nabestaanden achteraf een bedrag moeten bijbetalen. De verzekering is gebaseerd op keuzes die de overledene maakte bij het aangaan van de verzekering.

Voorbeeld:
Een verzekerde sloot een natura begrafenisverzekering en koos voor een standaard kist. Voor die keuze reserveerde de verzekeraar het benodigde geldbedrag. Kiezen nabestaanden achteraf voor een luxere kist dan volgt daarvoor een factuur.

Conclusie

Een uitvaartverzekering in natura zorgt voor de zekerheid dat een uitvaart door nabestaanden bekostigd kan worden. Daarnaast regelt deze verzekering de feitelijke zorg voor de uitvaart.

ONZE PARTNERS:
Ardanta
DELA
Yarden