//

Vrije keuze uitvaartondernemer

Een uitvaartverzekering met vrije keuze uitvaartondernemer sluit men niet zomaar af. Dit is een bewuste keus. Want niet iedere uitvaartverzekering biedt vrije keuze bij het kiezen van een uitvaartverzorger. Bij het inventariseren van uw uitvaartwensen is dit zeker een onderdeel dat van belang is. De keuze voor al dan niet een ‘eigen’ uitvaartondernemer te mogen kiezen bepaalt indirect welke soort uitvaartverzekering het meest geschikt is.

Vrije keuze indien Natura uitvaartpolis?

Bij een uitvaartverzekering in diensten (natura) kan niet vrij gekozen worden voor een uitvaartondernemer. Bij dit type verzekering keert de verzekeraar bij overlijden uit in diensten. Bij het afsluiten van deze polis zijn er keuzes gemaakt uit diverse opties, zeg ingrediënten, waaraan de uitvaart moet voldoen. Deze diensten dienen in principe afgenomen te worden bij de uitvaartverzorgers (partners) waarmee de verzekeraar samenwerkt.

Verzekeraars maken met geselecteerde uitvaartondernemers afspraken over prijs, kwaliteit en service. Op die manier oefenen verzekeraars invloed uit op de kwaliteit en houden ze de kosten in de hand. De geselecteerde partners verzorgen de uitvaarten conform de gemaakte afspraken.

Voorbeeld: door goed te onderhandelen kunnen verzekeraars een uitvaart ter waarde van € 7.500,- inkopen voor € 6.500,-. Dat is de reden dat er geen volledige uitkering plaatsvindt wanneer men voor een ‘eigen’ uitvaartondernemer kiest.

 

Gelukkig zijn er ook verzekeraars die het anders aanpakken. Deze verzekeraars stellen het niet verplicht de uitvaart door hen te laten verzorgen. Nabestaanden houden het recht op vrije keuze bij het kiezen van een uitvaartverzorger. Besluiten de nabestaanden toch te kiezen voor een van de voorkeur uitvaartondernemers? Dan keren deze uitvaartverzekeraars een extra geldbedrag uit. Voorbeeld: verzekeraar Yarden keert 10 procent extra uit wanneer u kiest voor hun uitvaartverzorger.

Vrije keuze indien Kapitaal uitvaartpolis?

Bij een uitvaartverzekering in geld wordt bij overlijden er een geldbedrag (kapitaal) uitgekeerd aan de nabestaanden. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaartkosten betalen. Zij zijn volledig vrij hun eigen uitvaartondernemer te kiezen. Er zijn uitvaartverzekeraars die korting verlenen wanneer toch wordt gekozen voor een gecontracteerde uitvaartondernemer.

Conclusie

Indien vrije keuze van uitvaartondernemer wenselijk is, biedt een uitvaartverzekering in geld de meeste vrijheid. Een natura uitvaartverzekering zal in beginsel uitkering in de vorm van diensten. De verzekeraar werkt samen met uitvaartverzorgers die deze diensten zullen leveren.

Er zijn natura uitvaartverzekeringen met keuzevrijheid. Het is niet verplicht maar wanneer toch voor een samenwerkende uitvaartverzorger wordt gekozen, keert de verzekeraar een extra geldbedrag uit.

ONZE PARTNERS:
Ardanta
DELA
Yarden