//

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Een uitvaartverzekering is in Nederland niet verplicht. Toch heeft 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering. Hoe kan dat? Omdat het zeker is we op enig moment komen te overlijden. En als het zover is, willen we de rekening van de uitvaart niet bij de nabestaanden neerleggen.

 

Niet verplicht maar kan wel verstandig zijn

Zoals in de inleiding vermeld is het in Nederland niet verplicht een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch kan het wel verstandig zijn. Stel voor dat u morgen overlijdt. Heeft u dan genoeg geld opzij gezet voor uw uitvaart? Een uitvaart kost gemiddeld € 7.000,- tot € 10.000,-. Als uw nalatenschap naar verwachting niet toereikend is, kan een uitvaartverzekering verstandig zijn.
Ook als u het geld wel heeft maar niet wilt dat het opgaat aan uitvaartkosten kan een uitvaartverzekering een verstandige keuze zijn.

 

Wanneer is een uitvaartverzekering nodig?

Als er niet genoeg geld is om de uitvaart te betalen, is het verstandig een uitvaartverzekering te hebben. Dierbaren worden dan niet geconfronteerd met de rekening van de uitvaart.
Soms is er wel genoeg vermogen, zoals bijvoorbeeld een woning of aandelen. Het probleem daarbij is dat dat geld pas vrijkomt na verkoop. Dat kan pas veel later zijn dan de termijn waarbinnen de rekening voor de uitvaart betaald moet zijn. Erfgenamen zullen de uitvaartkosten dan zelf moeten voorschieten. Het is niet zeker of het benodigde bedrag direct voorhanden is.

 

Zelf sparen

Natuurlijk is het mogelijk om zelf te sparen voor de uitvaart. Het geld moet opzij worden gezet, en mag niet voor andere zaken worden gebruikt. Dat vergt veel discipline.

Het probleem van zelf sparen is dat u nooit weet wanneer u overlijdt. Heeft u wel genoeg tijd gehad om het kapitaal dat nodig is voor de uitvaart te sparen? Een uitvaartverzekering keert altijd uit bij overlijden. Ook als u al kort na de ingangsdatum van de verzekering overlijdt, zal de verzekeraar volledig uitkeren. Dat is een geruststellende gedachte. . .

 

ONZE PARTNERS:
Ardanta
DELA
Yarden