//

Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet of niet volledig voor de kosten van uw uitvaart opdraaien. Daarnaast zijn er uitvaartverzekeringen met een verzorgend karakter. Deze zorgen ervoor dat uw nabestaanden de uitvaart niet helemaal zelf hoeven te regelen. Hieronder hebben we voor- en nadelen van een uitvaartverzekering op een rij gezet.

 

Voordelen van een uitvaartverzekering

Financieel voordeel

Veel mensen weten niet hoe duur een uitvaart kan zijn. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zorg u ervoor dat er een uitvaart is die uw nabestaanden niet (volledig) hoeven te betalen. Uw nabestaanden worden dan niet geconfronteerd met een hoge kostenpost voor uw uitvaart.

De premie voor een uitvaartverzekering kan over vele jaren worden uitgesmeerd. Voor een relatief geringe maandpremie bent u uw leven lang verzekerd. De dekking gaat direct in. Dus ook bij een vroegtijdig overlijden zal de verzekering volledig uitkeren.

Er zijn uitvaartverzekeringen met een nadrukkelijk financieel karakter. Een uitvaartverzekering in geld keert bij overlijden een geldbedrag uit waarmee uw erfgenamen de uitvaart geheel of gedeeltelijk kunnen betalen.

Er wordt veel geregeld

Een uitvaartverzekering in natura en een combinatie uitvaartverzekering hebben een verzorgend karakter. Dit type uitvaartverzekering neemt nabestaanden een hoop regelwerk uit handen. Een uitvaartondernemer of een medewerker in dienst van de uitvaartverzekeraar helpt de nabestaanden actief met het regelen van de uitvaart. Het is een fijn gevoel te weten dat uw dierbaren zich minder druk hoeven te maken over het regelen van uw uitvaart.

U kunt uw uitvaartwensen nu al kenbaar maken aan de verzekeraar. Uw uitvaartwensen kunnen tot in detail vastgelegd worden. Op die manier hoeft u zich hier in de toekomst geen zorgen meer over te maken. U weet dat u de uitvaart krijgt zoals u die graag zou willen.

 

Nadelen van een uitvaartverzekering

Niet alles wordt vergoed

Let op onderverzekering! Door inflatie stijgen de kosten van een uitvaart. Hierdoor kan het gebeuren dat de uitvaartverzekering niet meer genoeg vergoedt om de uitvaartkosten te dekken. Ga daarom altijd na of de verzekering geïndexeerd is. Daarmee wordt de kans op onderverzekering kleiner. Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd na te gaan of het gekozen verzekerde bedrag of pakket nog voldoende is voor de gewenste uitvaart. U kunt dan overwegen de verzekering aan te passen.

Verzekeraars mogen tussentijds premies en voorwaarden aanpassen

Dat kan betekenen dat de premie hoger wordt. Uiteraard hoeft u dat niet te accepteren en mag u de verzekering beëindigen. Let daarbij wel op de opzegtermijn die daarvoor geldt. Deze kunt u vinden in de polisvoorwaarden.
Bedenk wel dat u na het beëindigen van de polis niet meer verzekerd bent.

Overstappen kan nadelig zijn

De premie van een uitvaartverzekering wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de leeftijd. Ouderen betalen een hogere premie dan jongeren. Wanneer u overstapt bent u ouder dan bij het afsluiten van de lopende polis. De nieuwe polis premie zal hoger zijn dan de premie die u eerder betaalde.

De meeste verzekeraars stellen enkele gezondheidsvragen. Er neemt een risico als u uw oude beëindigt voordat u door de nieuwe verzekering bent geaccepteerd.

 

Maak een zorgvuldige afweging

Zelf sparen of verzekeren? Een verzekering in natura of in kapitaal? Welke keuze u ook maakt, het is altijd verstandige meerdere verzekeringen met elkaar te vergelijken. U krijgt dan gevoel bij hoeveel een uitvaart kost en hoeveel de premie bedraagt. Dat helpt bij het maken van een goede afweging.

Succes!

 

ONZE PARTNERS:
Ardanta
DELA
Yarden