//

Nieuwe zorgverzekering kiezen? 5 dingen die je moet weten.

Ga je per 1 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen? Dan zijn er 5 dingen die je moet weten voordat je een nieuwe zorgverzekering kiest. Vanaf eind november heb je de mogelijkheid een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Uiteraard ga je daarvoor zorgvuldig te werk. Waarschijnlijk zul je een zorgvergelijker gebruiken. Op basis van jouw keuzes worden de beste aanbiedingen getoond.

Om het maximale uit je nieuwe zorgverzekering te halen zijn er 5 dingen die je moet weten. De tijd die je neemt om deze informatie te lezen zal zeker beloond worden door het maken van de beste keuze voor je nieuwe zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Direct naar:

 

Kies voor ieder gezinslid een aparte zorgverzekering

Het komt vaak voor dat ieder gezinslid op dezelfde polis is verzekerd. Dat is niet altijd verstandig want ieder gezinslid heeft zijn eigen zorgbehoeften. Zo kan de ene partner een goede dekking nodig hebben voor brillen of lenzen terwijl de ander meer heeft aan een ruime vergoeding voor fysiotherapie. Door voor ieder gezinslid (boven de 18) een aparte polis af te sluiten kun je meer uit je zorgverzekering halen. Kinderen onder 18 jaar kunnen op de meest uitgebreide polis van de ouders verzekerd worden.
 

Extra korting bij jaarbetaling

De de meeste zorgverzekeringen verlenen je een betalingskorting als je de jaarpremie ineens betaalt. De korting kan zo’n 3% bedragen. Dat is meer dan de meeste banken tegenwoordig aan spaarrente vergoeden! Als je 1200 euro per jaar betaalt, bedraagt de korting 36 euro. Dat is mooi meegenomen.

 

Wanneer is een tandartsverzekering rendabel?

Een tandartsverzekering is voor de meeste mensen niet rendabel. Immers, het bedrag dat je aan premie betaalt is zeker. Echter hoeveel je gaat declareren is meestal onzeker. Wil een tandartsverzekering rendabel zijn, dan moet je tenminste meer declareren dan de premie. Of zelfs nog meer wanneer de verzekering bijvoorbeeld 75 procent van de kosten vergoedt.

Rekenvoorbeeld: Stel: maandpremie 10 euro = 120 euro per jaar. Vergoeding polis 75% max. 250 euro. Dan moet je 120/0.75= 160 euro declareren om de premie van 120 euro vergoed te krijgen en speel je quitte.

Conclusie rekenvoorbeeld: Maak je meer dan 160 euro kosten dan is een tandartsverzekering rendabel. Maak je minder dan 160 euro kosten? Dan betaal je in feite teveel en had je beter geen tandartsverzekering af kunnen sluiten. Je ziet dat zelfs bij een geringe maandpremie van 10 euro het omslagpunt hoog ligt. Een tandartsverzekering is voor jou niet snel rendabel. Voor de verzekeraar wel!

 

Collectieve verzekering niet altijd goedkoper

Een collectieve verzekering is zeker niet altijd goedkoper dan een individuele zorgverzekering. Veel mensen zijn via hun werkgever collectief verzekerd. Het zijn vaak de duurdere verzekeraars die met werkgevers een collectiviteit sluiten. Voor de werkgever is dat interessant omdat hij dan middelen heeft het ziekteverzuim terug te dringen. Staar je echter niet blind op hoge kortingspercentages. In de meeste gevallen is een losse zorgverzekering veel goedkoper. Je bent dan niet gebonden aan 1 of 2 verzekeraars maar bent vrij om de zorgverzekering te kiezen die qua premie en voorwaarden het meeste voor je biedt.

 

Kies een hoger eigen risico

Door te kiezen voor een extra eigen risico, ook wel vrijwillig eigen risico genoemd, kun je behoorlijk besparen op je premie. Het extra eigen risico kun je in stappen van 100 euro kiezen tot maximaal 500 euro. Samen met het verplicht eigen risico heb je dan 885 euro eigen risico. Bij 500 euro eigen risico kun je wel 250 euro op je premie besparen. Dus ben je gezond, verwacht je geen zorgkosten en kun je indien nodig het eigen risico wel betalen? Dan kun je voor extra eigen risico kiezen en flink op je premie besparen.

 

Zijn jouw voorkeur zorgverleners gecontracteerd?

Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen? Ga dan na of die verzekeraar contracten heeft gesloten met de zorgverleners waar je bij voorkeur naar toe zou gaan. Zorgnota’s van niet-gecontracteerde zorgverleners worden bij een naturapolis slechts gedeeltelijk vergoed. Of kies voor een restitutiepolis. Dan heb je vrije zorgkeuze. Vanaf 2017 moeten zorgverzekeraars die een restitutiepolis aanbieden de zorgkosten van niet-gecontracteerde aanbieders voortaan volledig vergoeden.

 

Overstappen voor 1 januari

Bovenstaande tips zullen je zeker helpen bij de keuze voor een nieuwe zorgverzekering. Kijk ook eens naar onze zorgvergelijker. Die toont razendsnel de scherpste premies op basis van jouw voorkeuren. Misschien kun je dan meteen jouw nieuwe zorgverzekering afsluiten!

 
Vergelijk zorgverzekeringen

 

Met hoeveel sterren waardeer jij deze pagina?

8.5/10 - (11 stemmen)