//

Eigen risico zorgverzekering 2017

Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor de eerste zorgkosten uit de basisverzekering. In 2017 bedraagt het eigen risico 385 euro. Sommige zorg is vrijgesteld van eigen risico. Daarvoor geldt het verplicht eigen risico niet.

Vergelijk zorgverzekeringen

Direct naar:

 

Het nut van eigen risico

Voor zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van 385 euro (2017). Waarom geldt er eigenlijk een eigen risico? Vroeger kende het ziekenfonds toch ook geen eigen risico? De overheid geeft aan om twee redenen voor het invoeren van een eigen risico te hebben gekozen:

 1. De premies blijven lager omdat je het eerste gedeelte van de zorgkosten zelf betaalt;
 2. Om mensen meer bewust te maken van de kosten voor zorg.

 

Verplicht eigen risico

Iedere basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Het is niet mogelijk om dit eigen risico af te kopen. In 2017 is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Het eigen risico geldt voor personen van 18 jaar of ouder en wordt per kalenderjaar berekend. Doorschuiven naar een ander jaar is niet mogelijk. Het verplicht eigen risico geldt uitsluitend voor zorg uit het basispakket en niet voor zorg uit aanvullende verzekeringen.

 

Voor welke zorg geldt geen eigen risico?

Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. Voor de volgende zorg uit het basispakket betaalt u geen eigen risico:

 • Huisartsenzorg inclusief huisartsenpost;
 • Verloskundige zorg;
 • Kraamzorg;
 • Bruikleenartikelen;
 • Zorg voor jongeren onder de 18 jaar;
 • Ketenzorg;
 • Wijkverpleging;
 • Voetzorg diabetes mellitus type 2;
 • Nacontroles bij orgaandonatie;
 • Reiskosten van orgaandonoren.

U betaalt ook geen eigen risico voor zorg die vanuit een aanvullende verzekering wordt vergoed. Zoals tandheelkundige zorg en alternatieve geneeswijzen.

 

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Eigen bijdrage is niet hetzelfde als eigen risico. Het kan dus voorkomen dat je naast een eigen risico te maken krijgt met een wettelijke eigen bijdrage. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit het basispakket. Een eigen bijdrage geldt enkel voor bepaalde zorg zoals orthopedische schoenen, hoorapparaten en ziekenvervoer. Het kan een vast bedrag zijn maar ook een percentage van de kosten.
 

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

Bij het afwikkelen van een zorgnota zal de verzekeraar altijd eerst een eigen bijdrage aftrekken van de vergoeding. Daarna wordt het eigen risico verrekend. Dus: eerst eigen bijdrage, daarna eigen risico.

Hoortoestel:

Mevrouw Janssen krijgt begin 2016 een hoortoestel voorgeschreven. Totale kosten € 2.000, -. De wettelijke eigen bijdrage is 25% van € 2.000, – = € 500, -. Van het bedrag dat overblijft betaalt ze de eerste € 385, – zelf. Dat is het verplichte eigen risico (voor zover dat nog niet betaald was). Er blijft € 1.115, – over. Dat bedrag wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

 

Eigen risico vooruit betalen

Weet je vrijwel zeker dat je het eigen risico vol gaat maken? Dan kun je bij sommige verzekeraars het eigen risico in termijnen vooruit betalen. De verzekeraar verbindt daar uiteraard bepaalde voorwaarden aan. In de meeste gevallen werkt het zo: Je geeft in januari door dat je het eigen risico in termijnen wilt betalen. De zorgverzekeraar verdeelt het eigen risico over 10 maanden. Van maart t/m december wordt dan iedere maand € 38,50 afgeschreven.

Waarom 10 maanden? Je hebt dan niet te maken met afrondingsverschillen. Bovendien kun je tot 1 februari nog overstappen van zorgverzekering. Daarom begint de verzekeraar per 1 maart met de eerste incasso. Mocht je het verplicht eigen risico niet volledig hebben aangesproken. Dan wordt het gedeelte van het vooruit betaalde eigen risico dat “over” is in 2018 terugbetaald.

 

Eigen risico gespreid betalen

Het kan voorkomen dat je het volledige eigen risico van 385 euro niet ineens kunt betalen. Wanneer je een nota voor eigen bijdrage of eigen risico ontvangt, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling te treffen. In overleg met de verzekeraar bepaal je in hoeveel termijnen het eigen risico of eigen bijdrage wordt betaald.

 

Vrijwillig een hoger eigen risico kiezen

Wanneer je verwacht dat je geen zorgkosten gaat maken is het soms slim te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je korting op de premie van de basisverzekering. Het vrijwillig eigen risico gaat in stappen van € 100, -. Je kunt maximaal kiezen voor € 500, – vrijwillig eigen risico. Het totale eigen risico in 2017 bedraagt dan maximaal € 885, -.

 

Hoeveel korting krijg je voor een vrijwillig eigen risico?

Wil je weten hoeveel premiekorting je krijgt als je kiest voor een vrijwillig eigen risico? Via MaartenVergelijkt.nl kun je razendsnel premies berekenen en zorgverzekeringen vergelijken.

Vergelijk zorgverzekeringen