//

Soorten zorgverzekeringen

Nederland kent vele soorten zorgverzekeringen. Er is een groot aantal zorgverzekeraars actief met ieder hun eigen specifieke zorgverzekeringen en dekkingen. Het premieverschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering is groot. Bij de ene verzekering mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en bij de ander niet. Om je te helpen met de beste keuze voor jouw zorgverzekering leggen wij het verschil uit tussen de verschillende zorgverzekeringen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Restitutiepolis

Van alle basisverzekeringen biedt een restitutiepolis de meeste keuzevrijheid van zorgverlener. Vrije Zorgkeuze betekent dat je niet gebonden bent aan uitsluitend gecontracteerde zorgverleners. Je mag die zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat ongeacht of je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Hou er rekening mee dat Vrije Zorgkeuze niet automatisch betekent dat de zorgnota volledig betaald wordt.

Naturapolis

Bij een naturapolis ga je voor zorg naar een gecontracteerde zorgaanbieder. Je zorgverzekeraar maakt een keuze uit goede zorgaanbieders en sluit daar contracten mee. De verzekeraar maakt afspraken over de kwaliteit en prijs van zorg. Hierdoor is de premie van een naturapolis lager dan die van een restitutiepolis.

Budgetpolis

Sinds 2013 zijn er zogenaamde budgetpolissen, ook wel ‘selectief’ zorgverzekeringen genoemd, op de markt gekomen. Net als bij de naturapolis maak je bij geplande medische zorg gebruik van gecontracteerde zorgaanbieders. Bij een budgetpolis is dat een beperkte selectie van de gecontracteerde zorgverleners. Ten opzichte van de naturapolis geldt er een lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een mengvorm van de naturapolis en restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je in sommige gevallen recht op gecontracteerde zorg zoals bij een naturapolis. In andere gevallen is er recht op vergoeding van zorg zoals geregeld in een restitutiepolis. De kans dat je zorgkosten niet volledig vergoed krijgt is klein.

Aanvullende zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering kun je zorgkosten verzekeren die door een basisverzekering niet of niet-volledig worden vergoed. Denk daarbij aan de kosten voor fysiotherapie, tandarts of alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Iedere verzekeraar stelt zijn eigen aanvullende pakketten samen. De premies lopen daardoor sterk uiteen. Kijk daarom goed welke aanvullende verzekering je kiest en of de premie opweegt tegen de vergoeding(en).

Pro-life polissen

Voor mensen die ethische bezwaren hebben bij speciale vormen van zorg zoals bijvoorbeeld reageerbuisbevruchting (ivf) of geslachtsverandering is er een pro-life principe polis. Bij een pro-life polis kun je deze vormen van zorg uitsluiten op je zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekeringen

Een collectieve zorgverzekering is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die deel uitmaken van een bepaalde groep. Dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging zijn. Later zijn daar ook de zogenaamde gelegenheidscollectiviteiten bijgekomen. Bij die collectiviteiten bestaat er tussen de deelnemers geen relatie. Naar verwachting zullen deze gelegenheidscollectiviteiten binnen enkele jaren verdwijnen. Een collectieve verzekering is zeker niet altijd goedkoper dan een verzekering zonder collectiviteit.

Welke zorgverzekering kies jij?

Nu je weet welke soorten zorgverzekeringen er zijn kun je een weloverwogen keuze maken. Vanzelfsprekend wil je niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Via onze zorgvergelijker kun je razendsnel premies berekenen en zorgverzekeringen vergelijken.

Vergelijk zorgverzekeringen