//

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een soort basisverzekering waarbij je de nota van zorgkosten eerst zelf betaalt. Restitutie betekent teruggave. Een zorgnota declareer je achteraf bij je zorgverzekering. De verzekeraar zal de vergoeding aan je uitbetalen. Vrije zorgkeuze is het belangrijkste kenmerk van een restitutiepolis.

Direct naar:

Wat zijn de voordelen van een restitutiepolis?

Het belangrijkste voordeel van een restitutiepolis is dat je zelf mag kiezen naar welke zorgaanbieder zoals ziekenhuis of apotheek je gaat. Of je verzekeraar een contract heeft afgesloten met die zorgaanbieder speelt daarbij geen rol. Men spreekt van vrije artsenkeuze ofwel vrije zorgkeuze. Bij een restitutiepolis krijg je vaak volledige vergoeding van de zorgkosten. Een bijkomend voordeel is dat je een goed inzicht hebt in de kosten van zorg.

Hoe werkt een restitutiepolis?

Hoewel restitutie staat voor teruggave wil dat gelukkig niet zeggen dat je de zorgnota altijd daadwerkelijk moet voorschieten. Zorgverzekeraars hebben vaak toch een contract met de zorgaanbieder vanwege de natura polissen. Wanneer er toch sprake is van een contract zal aanbieder de kosten rechtstreeks bij je zorgverzekering declareren. Die zal de vergoeding betalen aan de zorgverlener.

Wat zijn de nadelen van een restitutiepolis?

De nadelen van een restitutieverzekering zijn:

  • Soms moet je de gemaakte zorgkosten zelf moet voorschieten. Achteraf declareer je de rekening bij je ziektekostenverzekering;
  • Je betaalt een hogere premie voor je zorgverzekering ten opzicht van een natura polis;
  • Het kan voorkomen dat de nota niet volledig wordt vergoed. Bij niet-gecontracteerde zorg betalen sommige verzekeraars maximaal het marktconforme tarief.
  • De zorgverzekeraar kan bij ongecontracteerde zorg geen afspraken maken met de zorgaanbieder over kwaliteit, prijs en service van de zorg.

Zorgkosten niet volledig vergoed

Omdat je zelf mag bepalen naar welke zorgverlener je gaat, bestaat de kans dat de zorgaanbieder geen contract heeft met je zorgverzekeraar. In de meeste polisvoorwaarden van een restitutieverzekering staat dat in dat geval maximaal 100% van het marktconforme tarief wordt vergoed. Als de rekening hoger is dan het marktconforme tarief kan de vergoeding lager liggen dan de gemaakte kosten. Voorbeeld: een behandeling kost 50 euro. Je restitutiepolis vergoedt het marktconforme tarief van 39,50 euro. Je moet dan zelf 11,50 euro betalen. Op de website van je zorgverzekeraar kun je de standaard tarieven terugvinden.

Regels restitutiepolis 2017 aangescherpt

In 2017 mogen alleen polissen met vrije artsenkeuze waarbij je nooit hoeft bij te betalen nog een restitutiepolis worden genoemd. Als een verzekeraar zorgkosten wil vergoeden die niet hoger zijn dan het marktconforme tarief, dan mag het geen restitutiepolis meer heten maar combinatiepolis. Dat bepalen de nieuwe regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Alleen als de zorgaanbieder een heel hoog (excessief) tarief rekent, dan zou je mogelijk een deel zelf moeten betalen.

Premieverschil natura- en restitutieverzekering?

Wil je weten hoeveel het premieverschil bedraagt tussen een restitutiepolis en een naturapolis? Met onze zorgvergelijker kun je razendsnel de premie van een restitutiepolis berekenen.

Vergelijk zorgverzekeringen